Bagaimana Merancang Anak Lelaki atau Anak Perempuan.

Kehamilan adalah suatu momen yang sangat dinantikan oleh semua pasangan yang baru berkahwin.

59D53C55-5D93-4571-94B1-F3ED3DE2CBDA-10083-00001513EFA2DA09

Teringat momen ketika hamilkan anak pertama Dila.

Memandangkan sebelah keluarga Dila semua cucu adalah cucu lelaki, maka pengharapan cucu perempuan adalah tinggi.

Terbalik pula di belah suami Dila. Kesemua cucu adalah perempuan, maka pengharapan untuk cucu lelaki amatlah tinggi.

Rasa kalau boleh nak hamilkan anak kembar terus. Seorang lelaki, seorang lagi perempuan. Tehee.. πŸ˜…

Alhamdulillah, sekarang Dila dikurniakan sepasang anak. Adam Altamis yang kini 3 tahun lebih dan Sophea Nour Humaira yang kian hampir 2 tahun.

Bagi Dila, tak kisahlah anak lelaki atau anak perempuan. Janji anak2 ni sihat, berakhlak, beriman, mendengar kata dan menghormati orang tua.

Tapi kalau ada sesiapa yang sedang merancang untuk dapatkan anak lelaki atau anak perempuan.

Korang boleh ikuti tips di bawah yang dikongsikan oleh saudari Taibah Nurwahidah Mohamed di facebook beliau.

Post kali ni akan share ilmu yg tak seberapa bagi sesiapa yg merancang sama ada nak baby boy atau baby girl utk next pregnancy…

Alhamdulillah sy dan suami da mencuba dan diizinkan Allah untuk mendapat baby girl,anak ke2 kami..maka sepasanglah anak kami setakat ni πŸ˜€

Terima kasih buat suami Mhafiz Mahadar yg turut memberi kerjasama…tak sia2 kan usaha awak saat melihat anak perempuan awak lahir ke dunia.

Ingat lagi tak subjek biologi di sekolah dulu?

Bagaimana jantina anak ditentukan..sperma membawa kromosom XY dan ovum membawa kromosom XX..

Apabila persenyawaan berlaku peratusan jantina lelaki dan perempuan adalah 50-50..

Maka perlu diingatkan jantina bukanlah faktor genetik..

Perlu diingatkan merancang jantina perlulah dilakukan sebelum merancang untuk hamil.

Once dah berlaku persenyawaan, cara sy ni tak berkesan dah

Bagaimana untuk kita menambahkan keberangkalian persenyawaan itu akan menghasilkan perempuan ialah kita kena paham apa sifat kromosom X dan Y terlebih dahulu..

X tempoh hayatnya lebih panjang tetapi pergerakan lebih perlahan..

Manakala Y tempoh hayatnya pendek tetapi pergerakannya adalah lebih laju…

Keadaan berasid adalah lebih sesuai untuk X manakala Y lebih suka keadaan beralkali ..

Di sini la sy mula berfikir macam mana nak jadikan perkara asid alkali ni ( cikgu kimia la katakan 🀣🀣)

Tips:

1) Pemakanan

Jika mahukan baby boy,suami perlulah lebihkan memakan makanan laut (seafood), manakalaΒ jika mahukan baby girl, suami perlulah memakan daging sama ada ayam atau lembu.

kenapa suami???😱😱😱kenapa bukan isteri??

Kerana suami yg bawa kromosom Y yg mana menentukan boy atau girl…maka suami2 main peranan besar kat sini…

ok , apa yg sy dan suami usahakan ialah sebulan (bulan rancang nk hamil bermula daripada hr pertama sy period) suami dilarang makan apa2 jenis seafood..

sebulan memang hari2 sumber protein yg suami ambil hanyalah ayam,daging atau telur..sampaikan ayah beli ketam dan siput sedut pun dia kena telan air liur je..

suami tak ada masalah untuk ni sebab dia memang suka ayam dan daging.

Selain tu, suami juga kena lebih makan masam..yg ni mencabar sikit untuk suami sbb dia mmg xsuka buah masam2…tp direlakan juga bila isteri beli buah yg masam untuk dia..πŸ˜†

Isteri juga bole membantu dengan lebihkan mengambil makanan bersumber tenusu..susu,cheese dan butter

Sy kongsi ni lebih kepada untuk baby girl,so kalau nak boy,kena sebaliknya..elakkan makan masam..dan isteri elakkan makanan tenusu

2) Tempoh bersama

Yang ni susah sikit sebab kt sendiri tak tau bila waktu subur kt kan..

So ada 2 cara nak tau waktu subur..

Yang pertama senang je,pegi farmasi beli Ovulation Test..bentuk dia lebih kurang mcm pregnancy test..cara nak guna bole tengok pada kotaknya..

Ataupun cara ke 2, hanya boleh dipakai bagi sesiapa yg kitaran haidnya sama setiap bulan..yg ni nak senang guna app period ..kt bole tengok corak kitaran haid kita..bagi yg kitarannya sama setiap bulan,tolakkan jumlah kitaran dengan 14,maka hari itulah waktu subur dia..waktu subur bermakna hari ovum dilepaskan oleh ovari ..contoh (30-14),maka hari ke16 itulah hari subur

Ok kenapa penting nak tau waktu subur..tadi kan da cerita pasal temph hayat X dan Y..

Jika mahukan baby girl, perlu bersama 2 hari sebelum hr subur…ini disebabkan Y yg hayatnya pendek itu akan mati sebelum ovum dibebaskan untuk bersenyawa ..yg tinggal hanya X ..maka jadilah XX(girl)…

Kalau nak baby boy,terbaliklah jadinya..perlu bersama pd waktu subur..Y yg bergerak laju akan sampai terlebih dahulu kepada ovum utk disenyawakan..maka jadila XY(boy)

Ok itu saja tips yg sy dan suami gunakan..banyak sebenarnya tips lain kalau googles..tapi yg lain sy tak jumpa logik sainsnya,maka malasla nk follow..sy suka buat sesuatu yg ada sebab jelas..kan da kabo td sy cikgu sains kan..hehe..

Jangan lupa, DOA senjata utama..tak guna usaha tanpa doa..minta sungguh2 pd Allah..semoga tips ni dapat memberi manfaat pd yg membaca

sumber: FB Taibah Nurwahidah Mohamed

Untuk dapatkan supplement untuk merancang kehamilan, boelh dapatkan daripada Dila bersama konsultasi terbaik.

IMG_3906

Hubungi Dila untuk konsultasi dan tempahan.

IMG_1643

ATAU segan nak contact Dila, boleh je klik gambar dibawah ni, kemudian tick produk yang anda inginkan.

 

ATAU dapatkan lebih penjimatan dengan mendaftar sebagai ahli. Klik JOIN NOW , dan isi borang tau.

wp-1485488807932.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s