7 CABARAN IBU HAMIL YANG RAMAI PARA SUAMI TAK TAHU

Kehamilan.

Siapa yang tak suka hamil kan. Itu adalah saat yang paling dinanti-nantikan bagi setiap pasangan yang sudah berkahwin.

Tapi tak semua berpeluang untuk alami pengalaman manis itu.

Jadi kepada anda yang diberi peluang oleh Allah SWT, jagalah kandungan anda sebaik-baiknya.

Setiap kehamilan ada cabarannya tersendiri.

Teringat masa mengandungkan Adam Altamis, anak pertama Dila. Bulan ketiga dah check in Hospital disebabkan keputihan yang teruk. Yang ni Dila akan ceritakan pada next entry.

Masa mengandungkan Sophea Nour Humaira pula, masuk Hospital tapi tak kena tahanlah ketika hamil 3 bulan. Yang ni disebabkan ‘cerryberry’. Satu family kecil kami kena.

Baru perasan. Dah kenapa bila hamil 3 bulan je kena masuk hospital ni. Hahaha 😅

So, kali ni Dila nak share 7 CABARAN IBU HAMIL YANG WAJIB SUAMI AMBIL TAHU.

Kenapa suami perlu ambil tahu?

Sebab ibu hamil perlukan support daripada orang yang terdekat. Terutamanya sang suami.

 

1. ALAHAN TERUK

Ada ibu hamil yang alami alahan pada makanan, bau, persekitaran dan kekadang ada juga yang alahan pada sang suami. Alahan ni bukan sebab kami mengada-ngada tau. Tapi itulah, rasa loya, nak muntah semua ada.

Dila time pregnenkan Adam, memang tak boleh langsung bau tomyam apatah lagi nak makan. Padahal makanan fevret tu. 😭

 

2. MORNING SICKNESS

Morning Sickness ni bukannya ibu hamil ni just rasa pening, loya dan muntah-muntah time pagi je tau. Kekadang ada yang dari pagi sampai ke malam.

Time ni, minyak cap kapak atau mana2 minyak angin memang jadi peneman setia.

 

3. MUNTAH DAN LOYA

Biasanya ramai ibu hamil akan alami ketima trimister pertama iaitu diawal kehamilan. Kemudian masuk trimister kedua dan ketiga, ia jadi stabil sikit. Tapi ada juga yang diberi ujian sehingga hujung kehamilan pun masih alami muntah dan loya.

37872224-C9FB-4259-939A-11A68B03BBB3-4676-00000891B29642BA

Lagi-lagi bila salah makan benda2 yang berangin. Muntah dan loya juga menjadi penyebab kurang selera makan sehingga ibu hamil kurang makan dan minum. Dan kat sinilah pentingnya pengambilan supplement untuk keperluan nutrisi ibu dan bayi didalam kandungan. 😉

 

4. KAKI CRAMP

Ya Allah, kaki cramp ni memang antara bff Dila time pregnenkan Adam. Rasanya, ramai ibu hamil yang bff dengan yang satu ni kan.

Time malam tengah tidur dia selalu mai singgah. Rasa nak terguling2 menahan sakit tapi memandangkan perut memboyot dah acane nak berguling2 kan. 😅

3EFA9472-A2A8-4C2C-A69B-72A402A2C18F-4676-0000089428E118ED

Kekadang tengah drive kereta pun dia mai singgah. Berkerut2 dalam kereta duk menahan. Nasib jalan selalu jem. Dan nasib juga bawa kereta auto. Huhu

Alhamdulillah masa hamilkan Maira, jarang dia mai singgah. Sebab Dila buat pendinding awal2 dengan Ostematrix. Naik turun Cameron time kandungan 7 bulan pun no problem uolls. 😉

 

5. NO MORE SLEEPING BEAUTY

Selalu part susah nak tidur lena bila masuk trimister ketiga atau time perut memboyot kedepan sampai tak nampak dah kaki bila berdiri. Jangan pelik bia isteri dah start tido bersendalkan bantal kiri kanan.

Kalau baik hati, belikan isteri anda pregnancy pillow. Memang konfem isteri anda tersenyum gembira.

23A50F19-71A0-4AB4-9457-1C1D9C173321-4676-000008924BC68346

 

6. JALAN MACAM PENGUIN

Jangan pelik bila berjalan window shopping, isteri anda jauh dibelakang. Sebelum ni, dialah yang paling depankan.

Bukan senang tau nak imbang badan bila perut membuncit kedepan. Tapi walaupun ibu hamil ni jalan macam penguin, kami tetap suka window shopping.

Dan bila kerap berjalan, nak bersalin pun senang tau nanti.

3DBD3DDB-70FD-4764-ADCC-5D024FF170C0-4676-000008916C6CCE48

 

7. PAYAH NAK CAPAI ANGGOTA BAWAH PERUT

Haa, yang ni satu lagi masalah iaitu masalah nak menunduk bila perut dah terlebih kedepan.

Nak pakai stokin pun ambil masa yang lama. Apatah lagi nak potong kuku kaki atau pun nak mencukur.

Haa, part ni suami kena cakna sikit. Agak2 isteri dah termegah2 duk menunduk, sila hukurkan bantuan okey.

200C8094-1187-4C66-AEBA-9947103B7F0D-4676-000008941AA01326

 

Cukuplah Dila share antara 7 CABARAN IBU HAMIL YANG WAJIB SUAMI AMBIL TAHU. Tapi bukan bermakna ini je cabaran ibu hamil tau.

Bab kerap ulang alik ke toilet sebab duk nak terkucil belum masuk lagi tau. Ahahaha

Kalau ada cabaran hamil yang lain korang nak kongsi, boleh share diruangan komen okey. 😉

Dan dibawah ni, Dila share pengalaman salah seorang ibu hamil yang juga merupakan seorang Doktor dan cara beliau hadapi cabaran ketika hamil.

Kisah Doktor Mengandung bersama ESP
—-

Seperti kebanyakan doktor, saya tak percaya pada supplements. Bukan sb APA, sb saya dah pernah cuba sejak zaman university tapi tak pernah berkesan.

Saya pernah beli set kulit vitamin C, E dan B complex tapi saya tak makan. Sb kwn saya pm so saya beli saja. Tapi sb saya tak percaya, saya biar saja. Tambah saya tak suka telan pil. Susah nk telan pil.

Mengandung kali pertama, sgt mencabar pada saya. Alahan teruk, eksiden lagi sampai duduk atas kerusi roda sebulan sb sakit tulang belakang. Penat sgt rasanya. Hanya amalkan calcium,obimin dari KK dan neurogain. Hanyir sgt neurogain ni. Rasa lagi nak muntah.

Anak kedua termengandung selepas setahun. Dahla fobia mengandung. Kalau boleh nak anak saja tak suka mengandung. Lumrah kerja saya mmg 14 jam lamanya. Bygkan mengandung nak kerja lama2. Sigh. Memang rasa nk nangis. Mmg nangis pun. Tp rezeki Allah S.W T nak bg juga. Anak kedua masih alahan. Tak suka tgkp gmbr sb asal letak gmbr kt fb, kwn2 doktor sibuk serbu.
Hb berapa?? Low?? Kenapa pucat??
Masuk 26 minggu, dah tak tahan lagi. Jam 8 mlm saja bateri low. Kerja tak boleh balik lagi. Suara makin perlahan. Pesakit pun kena rapat dgn doktor baru dgr. Balik rumah nangis2 bgtahu suami saya dah tak tahan mcmni. Ada byk bulan lagi.

Saya penat. Setiap mlm 5x kaki cramp sampai nak tido pun fobia. Badan rasa lemah. Selalu rasa nak pitam. Saya ada anemia. Selalu migrain. Muka kelabu mcm zombie.
Saya minum susu Dutch lady setiap hari sampai senior saya ckp nanti kena kencing manis ni.
Laa dah nak kalsium tak minum susu mcm mana.
Masin mulut dia gula saya tgi. Terus tersentak.
Saya stop susu!! Minum susu pun cramp saja kaki.

Saya berdoa kpd Allah S.W.T supaya permudahkan ujian saya. Allah yg nk beri rezeki ini wpun saya tak bersedia jd tlg berikan saya kekuatan dan semangat.

Suatu hari saya terdetik utk cuba ESP. Saya yg anti supplement anti Shaklee. Boleh terdetik. Kuasa Allah S.W.T org yg tak suka pun boleh suka. Saya tak minum soya. Saya ak suka rasa soya.

Saya contact rakan saya seorang doktor juga. Dr Maryam.
Beliau suggest Osteomatrix dan ESP.

Saya terus bancuh ESP dgn milo supaya tak rasa soya. Alhamdulillah saya suka rasa ESP campur milo.

Selepas 2 hari, saya tidak pernah terkena cramp kaki mlm2. Saya jadi seorang doktor yg ceria semula. Jam 8 mlm pun saya senyum, gelak2 usik pesakit saya. Saya happy sgt sb saya sihat dan kuat. Saya bertenaga.

Subhanallah kenapa tak rasa mcm mengandung pun ni?
Rasa mcm diri saya yg tak mengandung. Begitu cergas.
Staff mula tegur doktor berseri skrg ni. Tak pucat.

Pesakit mula tegur doktor mengandung nmpk berseri. Kulit doktor cantik.
Tak pernah seumur hidup org puji kulit saya gebu.
Hidung,pipi, dagu smua jd tegang. Mmg awet muda. Hahahaha.

Terus mana2 ibu mengandung yg nangis2 depan saya, saya suggest kan ESP. Alhamdulillah mereka smua ckp dah bleh bgn pagi2.

Kenangan mengandung anak kedua mmg sgt manis. Kerana Shaklee, saya tidak lagi serik utk mengandung.

Saya enjoy mengandung.
Bila kita cukup supplements, kita sihat kita akan happy.

Nikmat kesihatan adalah nikmat paling mahal.
Bila Allah tarik baru kita terasa.
Begitulah kisah pertama kali saya berasa Shaklee dan terus jdkan bisnes. Hanya tuk tlg ibu lain dri rasa apa yg saya rasa.

Itu kisah ESP masa mengandung. Masa beranak lain pula.

SID DR Hasifah,
Happy Shaklee user

Hubungi Dila untuk konsultasi dan tempahan.

IMG_1643

ATAU segan nak contact Dila, boleh je klik gambar dibawah ni, kemudian tick produk yang anda inginkan.

wp-1486739950674.png

ATAU dapatkan lebih penjimatan dengan mendaftar sebagai ahli. Klik JOIN NOW , dan isi borang tau.

wp-1486740001508.jpg

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s